Google’ın her yıl düzenlediği, teknolojik gelişmeleri anlattığı, bir çok bilişim meraklısını bir araya getiren ve etkisinin tüm dünyadaki dijital gelişmelerde rol oynadığı, Google Next ’19 konferansı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Bu yıl San Francisco’da yapılan etkinlikte, anlatılanlar yine heyecan vericiydi. Özellikle, dijital pazarlamanın gelişimine yön verecek bazı duyuruları aşağıda özetlemeye çalıştım. Keyifli okumalar.
Anthos
Google’ın, uygulamaları tek bir platforma bağlı değil, hibrit bir şekilde çalıştırabilmek için birden fazla bulut sağlayıcı ile kendi donanımlarınız arasında ortak çalışabilen yeni platformunun adı; Anthos. Yönetimi tek bir yerden yapılan, “Kubernetes” olarak bilinen mimari üzerinde koşan bu platform ile güvenli, az maliyetli ve yüksek performanslı sistemler yaratılması hedefleniyor.
Yapılan açıklamada AWS, Azure gibi diğer bulut servislerinin de yakın zamanda bu platforma dahil olması bekleniyor. Aynı zamanda iş ortakları arasına Cisco, Vmware, Intel, MongoDB, Elactic, Gitlab vb. gibi sektörün öncü şirketlerinin de katıldığı vurgulandı. Bu ortaklıklar, yakın gelecekte Google’ın çok daha güçlü, platformdan bağımsız, ortak bir bulut ortamı yaratabileceğini gösteriyor.
Anthos neleri değiştirebilir ?
Bir çok firmanın teknik alt yapısı, buluta geçmek için hazır değil. Kullanılan kurumsal yazılımlar, mevcut donanımlar bulundukları ortamlara öyle bağlılar ki, bulut üzerinde bu yapıları tekrar inşa etmek, halen çözülememiş bazı teknik sorunları da beraberinde getiriyordu. Anthos platformu ile bu sorunlar ortadan kalkarak, daha fazla şirket bulut platformunun kolaylıklarından ve performansından faydalanabilecektir. Aynı zamanda bazı regülasyonlardan doğan engellerde, bu sayede aşılmış olacaktır.
Verilerin, bulut ortamında çok daha esnek ve işlenebilir olduğunu düşünüldüğünde, özellikle perakende ve finans gibi önemli veri hacmine sahip sektörlerde, makine öğrenmesi ve yapay zeka ile ilgili daha çok çalışmanın mümkün olacağı beklenmektedir.
Hızla büyümeye başlayan, b2b hizmetleri olan şirketlerde teknoloji maliyeti, çok daha öngörülebilir ve ölçeklenebilir olacaktır.
Cloud Run
Yazılımcıları sevindirecek, Google’ın sunucu tarafı için “Etliye sütlüye karışmayın, yazılıma odaklanın” diyerek sunduğu bir araç. Özellikle yoğun trafik olan uygulamalarda ölçeklendirmeyi otomatik olarak yaparak, erişimde süreklilik sağlıyor. Ürettiğiniz yazılımı ona verip tüm sunucu/ağ yönetimini Google tarafına bırakabildiğiniz, performanslı, güvenli bir araç.
Cloud Run neleri değiştirebilir ?
Bir çok uygulamanın, reklamları yayınlandığında gelen yoğunluğu karşılayamadığı ve hizmet veremediği zamanlara denk gelmişsinizdir. Bunun sebebi; öngörülemeyen ziyaretçi yoğunluğu, yüksek kaynak kullanımı veya karşılaşılan yüksek maliyetlerden dolayı, kapasite arttıramama durumu olabilir. Cloud Run, tüm bu teknik gereksinimlerden sizi kurtarıp, yoğun trafik anında sunucu kapasitesini arttıran ve kullandığınız kadar ödediğiniz bir modeldir.
Özellikle yeni start-up firmaların karşılaştığı yüklü sunucu maliyetlerini düşününce, sunucu tarafındaki ölçeklendirmeyi “Cloud Run” a bırakmak akıllıca olabilir.
“Telefonlarımız kilitlendi”, “sistemlerimiz şu anda yanıt vermiyor” gibi olumsuz açıklamaları daha az duymaya başlayabiliriz.
BigQuery BI Engine
Büyük veri analizleri ve depolama için kullanılan BigQuery aracına eklenen yeni özelliğin adı: “BI Engine”. Bu özellik sayesinde büyük çaptaki verilerinizin analizi için size ek bir kaynak ayırıyor ve çok daha kısa bir sürede birden fazla sorguyu hızlıca gerçekleştiriyor. Sorgu çıktılarını, Google Data Studio üzerinde görsel hale dönüştürebiliyorsunuz. Bu yenilik, büyük veri ile uğraşan pazarlamacılara, topladıkları verilerden analizler yapabilmeyi ve görsel olarak anlık raporlar oluşturabilmeyi sağlıyor.
AutoML
BigQuery üzerinde, terabyte ve üstü seviyelerde veriye sahip olan şirketler, platformun üzerinde bulunan algoritmalar sayesinde, verileri farklı bir yere taşımadan makine öğrenmesi uygulayarak, akıllı modeller üretebiliyor. Veri bilimci veya yazılımcı olmadan model oluşturabilmeyi sağlayan bu özellik ile, yukarıda bahsettiğim “BigQuery BI Engine” sayesinde hızlı alınan sonuçlar, istenildiğinde anlık tahmin yapma ve aksiyon almanın önünü açıyor.
Cloud Data Fusion
Beni en çok heyecanlandıran araçlardan biri Cloud Data Fusion aracıydı. Bu araç, verilerinizin, düzenli ve sistematik bir şekilde işlenip, çıktı olarak kaydedilmesine olanak sağlıyor. Bu işlem için kod yazmanıza gerek yok, sürükle bırak methodu ile sistemi kurduğunuzda bu şekilde işlemeye devam ediyor. Yani sizler için aslıda bir “akış” yaratıyor. Daha iyi anlaşılması için bir kaç örnek vereyim.
- Mağazaya gelen kullanıcılarınızı tespit edebildiğinizde bu veriyi, hedef kitle oluşturmak için kullanabilirseniz, dilediğiniz reklamı o kişilere gösterebilir veya varsa uygulamanıza “push notification” yapabilirsiniz.
- Farklı platformlardaki yüksek boyutlardaki verilerinizi, bir platformdan diğerine yeni şablon oluşturarak veya eski yapıyı kullanarak transfer edebilirsiniz.
- Amazon tarafındaki bir verinizi, işleyip farklı bir formata getirerek Google tarafına sabit bir dosya olarak yazabilirsiniz.
- Sabit bir excel içerisindeki verinizi, farklı platformların anlayacağı şekilde değiştirebilir ve oraya gönderebilirsiniz.
- Şirket içerisindeki kendi veritabanınıza bağlanıp, aynı zamanda farklı bir platformdaki analitik verinizi birleştirerek, farklı bir veritabanına kod yazmadan kaydedebilirsiniz.
Daha fazla güvenlik ve erişimde şeffaflık
Bu yılın önemli konularından biri olan “gizlilik” hususunda, Facebook ve Apple’dan sonra Google da, hassas verilerimizi yönetebilmeyi sağlıyor. Hassas veriler konusunda “Verilerin sahibi sizsiniz, kontrolü size veriyoruz” mottosuyla ilerleyen Google, bir dizi yeni araç ortaya çıkardı.
Access Transparency for G Suite: G Suite ürünü içerisinde Google personeli dahil kimin o veriye ulaştığı ve görüntülediği tespit edilebiliyor.
Data Loss Prevention (DLP): Google Cloud evrenindeki verileri; sınıflandırmak ve hassas verileri bulmak için ortaya çıkan bir araç.
VPC Service Controls: Google Cloud üzerindeki verilerinize ulaşmadaki ilk güvenlik kapınız burasıdır. Tüm erişim ve portları buradan yönetebilirsiniz.
Cloud Security Command Center: Verileriniz üzerindeki tehditleri ve güvenlik açıklarını tanımlayabilmeniz için yeni bir merkez. Bu merkez içerisinde Event Threat Detection, Security Health Analytics, Cloud Security Scanner gibi araçlar sistemleriniz üzerindeki güvenlik açıklarını tespit ediyor ve sizi uyarıyor.
Teknik geliştirmeler kolaylaştıkça, dijital pazarlama da hızla büyümeye devam ediyor. Tüketici davranışlarını anlama, duygu-his tespit edebilme, yüz tanıma, makine öğrenmesi gibi imkanlar ile daha kişisel ve doğru ürünler, tüketici ile buluşmaya başlıyor. Dolayısıyla “veri”, işlenebildiği ve yeni veriler ortaya çıkardığı sürece, kazandırmaya devam ediyor.
Yani gelecek, güzel gelecek gibi.
Sevgiler.
Harika bir özet olmuş, elinize sağlık, keyfile okudum.