Erkan Ceran

Android Tarihçesi

Google 2005 yılında, fotoğraf makinelerinde kullanılmak üzere yapılan Android i satın alıyor. Daha sonra;

1.0 alpha – HTC Dream
1.1 beta – Api geliştirmeleri
1.5 Cupcake – Google G1 telefonu çıkarıyor.
1.6 Donut
2.0 Eclair – Nexus one olarka geliyor tuş sayısı 4 e iniyor.
2.1 Eclair
2.2 Froyo
2.3 Gingerbread – Yazılım olarak bir çok yenilik getiriyor. Arama tuşu kalkıyor sadece 3 tuş bırakılıyor. Nfc özelliği geliyor. yeni telefon: nexus S çıktı. “S” in anlamı: Samsung

Yukardaki versiyonlar genelde 256 mb hafızalı telefonlarda yayınlandı. Andorid normalde 80 mb kullanıor ama üreten firma yazılımları yüzünden 180 mb kulllanıyor, haliyle google kendi markasını kullanmaya başlıyor: Nexus

Bir süre sonra kullanıcı şikayetleri başlıyor kulanıcılar yeni sürümü kullanamadıklarını söylüyor. Çünkü üretici firma yeni sürümü ancak yeni telfonla sunuyor.

3.0 – Honeycomb – Arayüz geliştirildi ve tabletler için bu sürüm çıkarıldı. Motorola xoom tablette kullanıldı.
3.1
3.2

Burada 2 farklı sürüm vardı tabletler için ayrı cep telefonları için ayrı. Yazılımcılar ve şirketler isyan etti bu dönemde çünkü bir app i tabletler ve cep telefonları ayrı çalışmaları gerekiyordu.

4.0 Ice Cream Sandwich – Mobile ve tablet tek bir sürümde birleşti. Bu sürümde beraber üreticilerin yüklü gelen uygulamaları devre dışı bırakılabiliyor. 4 ve 8gb olarak telefonların satılmaya başladığı dönem. Ör: Galaxy Nexus

Bir süre sonra sistemin yavaşladığı tespit edildi. Cihazlar hızlandı ama android yavaş kaldı. Google iyileştirme için geliştirmeler yapmaya başladı.

4.1 – Jellybean. Asus Nexus 7 tablet çıktı. Bildirim özelliği geldi. Bu noktadan sonra her kasımda yeni sürüm çıkarılacağı söylendi.

4.2 – LG nexus 4 – nexus 10 tablet. Bu sürüm google butter projesi ile yağ gibi akan arayüzler getirmeye başladı.

4.3 Nexus 7 2013 versiyonu

4.4 Kitkat: Andorid hızlandı ve üreticilere; ürettikleri cihazların 512 mb rame ve fazlasına sahip olanlarına 4.4 sürümünü yükletmelisiniz diye diretiyor. Nexus 5 çıktı. Giyilebilir cihazlara destek geldi: 4.4w sürümü.
5.0 – Lollipop – 64 bi cpular desteklenmeye başladı. Arayüz güncelliyor Material Desing geliyor. Performanslar arttırılıyor.

Google her kasımda ne tür yenilikler çıkaracağını, artık mayısta Google io ile duyurmaya başladı. Sebebi eylülde Apple firmasınında yeni cihazları çıkarması. Google ın kasımı seçmesi ise şükran günü ve noel yaklaştığı için herkesin hediye almaya yönelmesi.

6.0 – Marshmallow – Doz özelliği geldi. İzin seçenekleri ve parmak okuyucu desteği geldi.

Exit mobile version