Erkan Ceran

Facebook F8 2016 Notları

Facebook’un her yıl düzenlenen yazılımcı etkinliği Facebook F8, gelecekteki 10 yıllık planlarını meraklılarına sunmaya başladı.

  1. Facebook, Messenger için beklenen bot platformunu (chatbots) ve apilerini kullanıma sundu. Bu sayede şirketlerin müşteri hizmetleri desteğinden tutunda, e-ticaret sitelerinin ürün gösterimine kadar bir çok hizmet bu botlar sayesinde gerçekleşecek.
  2. Facebook, yine merakla beklenen 360 video kamerasını tanıttı. VR içeriklerini görüntülmek için daha önce satın aldığı Oculus ile uzun süredir çalışmalar yapan Facebook’un bu yeni VR kamerasında, 17 adet kamera bulunuyor.  Kamera ayrıca 8k çekim yapabiliyor ve görüntü işleyerek, depolama alanına saniyede 30 gigabit data aktarabiliyor.Facebook F8 etkinliğinde, yeni 3d VR kamerasını üretmeyeceğini, bunun yerine tüm kodları ve donanımsal tasarımları github üzerinden geliştiriciler ile paylaşacağını belirtti. Tüm parçalar online olarak satın alınabiliyor, toplam fiyatı: 30.000$.
  3. Facebook messengers ve whatsapp üzerinden gönderilen mesajlar, sms gönderiminden 3 kat daha fazla olduğu açıklandı. Messenger ve WhatsApp üzerinden günlük 60 milyar mesaj gönderilirken bu sayı SMS de 20 milyar civarında kalıyor. Geçen yıl f8 etkinliğinden bu zamana kadar (1 yıl) messenger 700 milyondan 900 milyon kullanıcıya ulaştı.
  4. Account kit, isimli uygulama, yanlızca facebook login ile değil, kişilerin telefon numarası veya email adresi ile üye olabilmesini sağlıyor. Böylece hızlı bir şekilde üye kazanımı hedefleniyor. Saavn isimli müzik servisi bu uygulama ile üyeliklerde %33 lük bir büyüme gözlemlediklerini belirtti.
  5. Kullanıcılar genelde bu tip alıntı şeklindeki yazıları paylaşmayı seviyorlar.

    Bu yüzden Facebook, web ve mobil sitelere hazırladığı plugin ile, kullanıcıların seçtiği yazıları “alıntı” olarak işaretleyip paylaşabilmelerini hedefliyor.

  6. Özelleştirilebilir push ve uygulama içi bildirimler ile geliştiriciler, kampanya yaratarak kullanıcılarını, uygulama içerisindeki bir içeriğe yönlendirebilecekler.
  7. Facebook geliştirici dökümanlarındaki dil seçeneklerine, 16 yeni dil seçeneği ekledi.
  8. Uygulamaların ölçümlenmesi için daha önce “Facebook’s Analytics for Apps”  uygulamasını sunan Facebook, bu uygulamada görünen yaş,cinsiyet, ülke ve dil gibi seçeneklere; toplam like ve ilgi, eğitim seviyesi, iş ünvanı gibi yeni metrikleride ekledi. Bu sayede bu kişilere Facebook Ads ile reklam hedeflemesi yapılabilecek.
  9. Daha önce yayınlanan canlı yayın platformu Facebook Live için, geliştiricilere apiler sunuldu.
  10. Botlar için geçen yıl satın alınan https://wit.ai alt yapısı kullanılıyor.
  11. Instant Articles ismini verdiği yeni içerik platformu tüm yayıncılara açıldı.
  12. İçerik haklarını korumak amacıyla “Rights Manager” kullanıma sunuldu. Buna göre, sayfalarda yönetim paneli sunulan aracın yüklediğiniz videoların benzerlerini bulması veya yüklendiğinde sizi uyarması mümkün olacak.
    Aynı zamanda büyük işler için API de kullanıma sunuldu.

  13. Facebook’un geliştiricilere daha önce açık kaynak olarak sunduğu React Native, artık microsoft ve samsung platformlarınada destek veriyor. Bu sayede react ile mobile app yapabilmek mümkün.
Exit mobile version