Her yıl olduğu gibi bu yılda GoogleCloud Next ’21 etkinliği, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleşiyor. Etkinlikten toparladığım bazı notları aşağıda bulabilirsiniz.
Yerinde Hizmet Geldi: Google Distributed Cloud
Bu hizmet sayesinde, google cloud yapısını, müşterilerinin kendi veri merkezlerine getirerek, donanım ve araçlarla şirket içi uygulamaları çalıştırmalarına olanak tanır. Ayrıca Google uygulamaları ve hizmetlerine de aynı arayüzlerden erişim imkanı verir.
Belki de bir çok regülasyona tabi olan kurumlar için Google Cloud a bir çıkış kapısı olabilir bu yeni hizmet. Hizmet Anthos üzerine inşa edilmiştir. Yakın zamanda rakiplerin (Microsoft: Azure Stack, Aws: Outposts) veri merkezlerini genişletme hamlesine karşı Google da bu şekilde yanıt vermiş görünüyor.
Bu sene yine bazı firmalar ile işbirlikleri duyuruldu. Özellikle veri, analitik ve yapay zeka entegrasyonlarında; büyük veri işlemek için Collibra, veri yönetimi ve sorgu performansı arttırmak için; Databricks, Informatica, Trifacta, yaşam döngüsü otomasyonları için HCL Technologies (DRYiCE iAutomate), kurumsal dijital yetenekler için TwinX ile işbirlikleri açıklandı.
Google Workspace Yenilikleri
Google Workspace için geliştiriciler, yıllardır Gmail, Drive ve Dokümanlar ile entegre olan uygulamalar geliştirebiliyor. Bunlara Google Meet, Chat ve Spaces ile entegrasyonunu eklenerek kolaylaştırıldı.
Aşağıdaki örnekte Google Chat üzerinden Jira task detaylarını görmek ve işlem yapmak mümkün.
Gmail içerisinde No-Code Çözümü: AppSheet
Kod gerektirmeyen geliştirme platformu AppSheet ile Gmail içerisinde eylemler tanımlanabiliyor . Örneğin, bir sorun keşfettikten sonra, tesis yöneticilerinin önceden bir e-posta göndermesi, bir elektronik tabloya veri girmesi ve bazen sorunu açıklamak için bir toplantıya katılması gerekiyordu. Artık, AppSheet ile, verileri tek bir adımda telefonlarına girebilirler ve merkezdeki ekip sorunu görebilir ve diğer konumlardan bildirilen tüm diğer sorunları takip ederken harekete geçebilir.
Veri ve Analiz
- BigQuery Omni tanıtıldı. BigQuery Omni; hibrit ve çoklu bulut ortamında karmaşık veri yönetimini ele alır. AWS veya Azure üzerindeki verilerle bulutlar arası analitik çalıştırmasını sağlar.
- Google Cloud’da Spark: Google Cloud veri platformu için dünyanın ilk otomatik ölçeklendirme ve sunucusuz Spark hizmeti olduğu iddia ediliyor. Yani Google ın isimlendirmesi ile “Serverless Spark”. Bu yeni hizmet, müşterilerin BigQuery, Dataproc, Dataplex veya Vertex AI’da başlayıp başlamadıklarından bağımsız olarak sonsuz ölçeklendirme yapmalarını sağlar.
- Salesforce Tableau Ortaklığı; Tableau kullanıcılarının BigQuery’den gelen verileri sorunsuz bir şekilde analiz etmelerine, Looker’ın modellerinden yararlanmalarına ve Tableau’yu doğrudan Google E-Tablolar’dan başlatmalarına olanak tanıyan Tableau ile bir ortaklık duyuruldu.
- DataPlex servisi herkese açıldı. Bu servis farklı yerlerdeki verileri taşımadan entegre veri yönetimi sağlıyor.
- BigQuery içerisinde Google Function çağırma imkanı geldi. Yani çekilen veri o anda bir Google Function scriptine gönderilerek işleme alınıp tekrar geri alınabiliyor.
- Vertex AI Workbench duyuruldu. Bu hizmet, makine öğreniminde hem AutoML hemde özel modelleri destekleyen, tüm bu süreçleri MLOps denilen cloud ortamında yönetebilen, Vertex AI ve BigQuery kullanarak tüm veri işleme ve analizini kapsayan bir servistir.
Looker Paşa
Looker, Google ın bu yıl çokça üzerinde durduğu bir BI çözümü.
Looker + Conneced Sheet olarak duyurulan özellik, Google Sheets üzerinde BigQuery bağlantısı gibi, Looker ın semantik modeline bağlanıp veri ve metrik çekilebilecek.
Birde diğer duyuruda Contact Center AI için Looker. Contact Center AI genelde çağrı merkezleri için geliştirilmiş bir çözüm bu noktada Looker entegrasyonu ile içgörüler elde edilerek müşteri problemlerinin daha derin analiz edilebilmesi hedefleniyor.
Son bombada Looker ın Healthcare NLP API ile bağlantı kurarak buradaki verileri görselleştirmesi. Healthcare NLP API tıbbı metinlerden sağlık bilgilerini çıkarmak için doğal dil modelleri kullanan Cloud Healthcare API nin bir parçası.
Hasta aile geçmişi, alerjiler, hasta kohortu ve daha fazlası gibi bilgiler BigQuery üzerine eklendikten sonra buradan çıkan sonuçları hızlı bir şekilde çıkarmak üzere Looker, hasta içgörülerini içeren bir blok oluşturuyor.
Sürdürülebilir Bir Dünya İçin
- Karbon Ayak İzi aracı Google Cloud Platform kullanımıyla ilişkili karbon emisyonlarını rapor edebilmeleri ve ölçebilmeleri, izleyebilmeleri için Cloud Console’da ücretsiz olarak her müşteriye sunuluyor.
- Google Earth Engine, Google Cloud Platform’un bir parçası olarak Cloud üzerinde yerini alıyor. Earth Engine, şirketlerin aşırı hava olayları veya insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle dünya yüzeyindeki değişiklikleri izlemesini ve tahmin edilmesini sağlayarak operasyonel maliyetlerden tasarruf etmelerine yardımcı oluyor.
- Katılımsız Proje Öneri aracı, şirketinizde kullanılmayan projeleri belirlemek için makine öğrenimini kullanan, kuruluşların bunları kolayca işaretleyerek, karbon emisyonlarını azaltıp, paradan tasarruf ederek güvenlik risklerini azaltmayı hedefleyen yeni bir özelliktir.
Geliştiriciler İçin Oluşturulmuş Bir Bulut
Bu yıl keynote bu fokus ile açıldı. “Değerlendir”, “Dönüştür”, “Ölçeklendir” ve “Geliştir”. Sektörde teknoloji lideri olmak isteyen firmalar için gelişticilerin önemi büyük ve bu insanların işlemlerini cloud dünyasında hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için bir çok geliştirme sunuldu. İşte onlardan bazıları;
Cloud Shell Editor
Herhangi bir kuruluma gerek kalmadan tarayıcı üzerinden kodlarınızı düzenleyip, uygulamalarınızı düzenleyebileceğiniz, Google API hizmetleri ile çalışabileceğiniz, hata ayıklama, terminal gibi bir IDE de olması gereken bir çok şeyi sunan bir editor Cloud Shell Editor. Bunu ne zamandır bekliyordum, Google Shell ile güçleri birleşince bir makineden bağımsız olarak istediğiniz yerden geliştirme yapabileceğiniz nefis bir ortam sunuluyor.
Cloud Build
Geçen senelerde sunulan Cloud Deploy ile birleşik harika bir hizmet Cloud Build. VM, Kubernetes ve sunucusuz yazılım operasyonlarınızda CI/CD süreçlerini oluşturabilmeniz için harika olanaklar sunuyor. Özellikle Cloud Run üzerinde tek bir terminal komutu ile uygulamayı canlıya alıp çalıştırabiliyorsunuz. Cloud Deploy hizmeti ile de yazılım uygulama aşamalarını ölçekleyebiliyorsunuz.
Bir güzellikte artan güvenlik risklerine karşı gelmiş, kurumunuzda artık sizin belirlediğiniz imajlara uygun olmayan yüklemeler engellenebiliyor. Hizmetin adıda Binary Authorization.
Cloud Build Hybrid hizmetinden de biraz bahsedelim. Bu hizmet ile cloud ve şirket içindeki lokal süreçlerinizi birbirine entegre ederek, uygulama süreçleri aşamasında bu adımları tek bir yerden yönetmenizi imkan veriyor. VPC üzerinde network kontrolü sağlayarak süreçlerin gerçekleşmesini sağlıyor.
Google Cloud’s Operations Suite
Bakınca neymiş bu dedirten bu hizmet eski Stackdriver aslında. Yani uygulamanızın performansını görüntüleyebileceğiniz monitor ortamı sunan Stackdriver ın adı artık bu şekilde değiştirildi. Tüm log ve analiz işlemleri bu hizmet altında toplandı.
Sunucusuz Hizmetlerin Şehzadesi: Google Functions
Evet sunucusuz hizmetlerin ilklerinden olan bu hizmet artık bir çok cloud hizmetine bağlı çalışabiliyor. Cloud Functions sunucuya gerek kalmadan kodunuzu hemen yükleyip çalıştırabileceğiniz harika bir ortam sağlar. Tabi genelde küçük işlemler için tercih ediliyor zira sunucu gücü her ne kadar belirlenebilse de sadece küçük işlem parçacacıkları için tercih edebileceğini söyleyebiliriz. Daha büyük API seviyeleri işlemler için Google App Engine veya Cloud Run tercih edilebilir.
Anthos Service Mesh
Şirketiniz lokalinde veya cloud ortamında mikroservis mimarilerinin iletişim sağlığını ve güvenliğini kontrol eden bir hizmet. Anthos Service Mesh hizmeti için belirlediğiniz SLO hedeflerine uymayan durumlarda uyarı verir, servislerarası uygunsuz erişimleri engeller.
DocAI
Yapay zeka destekli hizmetlerden biri olan DocAI, sıkça döküman işlemleri ile çalışan sektörler için müthiş bir otomasyon çözümü sunuyor. Belgelerinizdeki verileri otomatik olarak sınıflandırmak, ayıklamak ve zenginleştirmek için sunulmuş bir cloud hizmeti. DocAI hizmetinin bazı özellikleri şöyle, formlardaki verileri ayıklayabilir, karakterleri okuyabilir, dökümanları kategorize edebilir, fatura türlerini ayırabilir. Ayrıca HITL olarak adlandırılan özelliği ile çıkarılan bu sonuçları bir insan yardımıyla, bu doğru bu yanlış olarak işaretlendiğinde yeni öğrenimleri ile çok daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.
Bu sene duyurulan Contract DocAI de DocAI nini bir başka özelliği olarak karşımıza çıktı. Adından da anlaşılacağı üzere sözleşmelerdeki verileri dijitalleştirip, ayıklayarak sözleşme yaşam döngüsü yönetimini hızlandırmayı hedefliyor.
Google Cloud Innovators
Bir topluluk projesi olan Google Cloud Innovators ile, Google Cloud’u kullanan geliştiriciler ve teknik pratisyenler bir araya geliyor. Tüm cloud meraklıları buluşturmayı hedefleyen bu topluluğun maksadı elbette geliştiricilerin birbirlerine yardım etmesi. Bunu yaparken biraz oyunlaştırmada kullanılarak paylaşımlarınıza göre rozetler kazanbiliyorsunuz.