-- Google, Google Cloud

Google’dan Geleceğe Ait 10 Bulut Teknolojisi Tahmini

Google Next 22 de, Google ın önümüzdeki 3 yıl içerisinde tüketici ve endüstri taleplerini karşımaya yönelik, bir oturum yapıldı. Burada gelecek yıllar için tahmin edilen 10 adet görüşü sadeleştirip, yorumladım.

Bunlar şöyle;

1) Nörokapsayıcı Tasarım (Neuroinclusive)

İşyerlerinde ekiplerin farklı kültür ve eğitime sahip kişilerden oluşması durumudur. Bu bireyler ile yaratıcı ve kutunun dışında düşünme yeteneği arasında, sıklıkla gözlemlenen bir bağlantı olmuştur. Yaratıcılığın tüm başarılı şirketlerin can damarı olduğunu düşündüğünüzde, daha nöro-kapsayıcı bir ekip işe almanın iş için faydalı olabileceği şaşırtıcı değil.

2) Açık Kaynak Organizatörlüğü

Google açık kaynak ile geliştirdiği yazılım paketlerinin, diğer kuruluşlar tarafından kullanılması ve geliştirilmesi için “Assured Open Source Software” servisini duyurdu. Bu bağlamda açık kaynağın paylaşımı ve yönetiminin önemli bir değer olacağını gösterdi. 5 geliştiriciden 4 ü için bu görüşün benimseneceği tahmin ediliyor.

3) Otomatik Güvenlik Operasyonları

Google ın öngörüsüne göre önümüzdeki yıllarda güvenlik operasyonları otomatikleştirilecek. Yapay zeka (AI) desteği ile birlikte artık sistemlerin anormali tespit etme, atak algılama vb. gibi yetenekleri çok gelişti. Google’ın otonom güvenlik operasyonlarından sorumlu küresel başkanı Iman Ghanizada’ya göre, 2025’in sonuna kadar güvenlik operasyonları iş akışlarının, %90’ı otomatik hale getirilecek.

4) Yapay Zeka ile Haftada 4 Gün Çalışma

Cloud AI’da kıdemli direktör Kamelia Aryafar iddiasına göre gelişen yapay zeka sistemleri sayesinde, haftada 5 günlük iş 4 gün içerisinde yapılabilecek.  Vertex AI adı verilen, bazı algoritmaları kod yazmadan, servis olarak kullanabildiğiniz servisler bu ihtimali güçlendiriyor.

5) Akan Veri İle Eyleme Geçmek

Analitik ürün lideri olan Irina Farooq a göre 2025’in sonuna kadar tüm verilerin, %90’ı, makine öğrenimi kullanılarak gerçek zamanlı olarak eylemlere dönüştürülebilir olacak. Bu noktada dağıtık veri işleme teknolojileri sayesinde, anlık olarak veriden bilgiye dönüşme ve bununla bir aksiyon alma planı, uzak bir gelecekte değil.

6) İşlemler ve Ölçümlemer Arasında Artık Bir Bariyer Kalmadı

Günümüzde veriyi depolayan veritabanlarında yapılacak işlemler ve analitik çalışmaların çıktıları için farklı yapılar kullanılıyordu. Google veritabanları başkan yardımcısı ve genel müdürü Andi Gutmans derki 2025 sonuna kadar bu ayrım artık ortadan kalkacak ve tek bir veritabanında, tüm bu işlemlerin yapılması mümkün olacak. Bu konuda BigQuery, Spanner, Cloud SQL gibi son yıllarda popülerleşmeye başlayan ve bu tarz sorunlara çözüm üreten veritabanı servisleri, bu bakış açısını doğruluyor.

7) Otomatik Bulut Altyapısı Kararları

Sistem ve hizmet altyapısı başkan yardımcısı  Amin Vahdat ın görüşüne göre önümüzdeki 3 yıl içerisinde şirketlerin bulut alt yapısının belirlenmesinde, otomatik kararlar alınabilecek. Bunu yaparken sistemin, şirket yapısının gerekliliklerine ve kullanımlarına bakarak doğru kararlar verecek olması mümkün.

8) Sürdürülebilirlik Artık Bir Öncelik

Geliştiriciler genelde performans ve güvenlik odaklı projeler hayata geçirir. Bu projenin yaratacağı karbon emisyonu, doğaya verilen kirlilik genelde göz önüne alınmaz.Google da ürün müdür olarak görev yapan Steren Giannini, sürdürülebilirliğin 4 geliştiriciden 3 ünün önceliği arasına gireceğini savunuyor. Dünyada yeni oluşturulan veri merkezlerinde doğaya en az zarar verme düşüncesiyle hareket eden Google, geçen senelerde “Karbon ayak izi aracı” sunmuştu.

9) Çoklu Bulutun Etkisi

Buluta geçme planları halen bazı şirketlerde yeni gündem olurken, çoklu bulutun faydaları ve yönetimi, artık masadaki bir diğer konu oldu. Çeşitli bulut servis sağlayacılarının birbirleri ile konuşan servisleri, ortaya yepyeni değerler ortaya çıkarıyor. Verinin yönetimi ve regülasyonlardan ötürü farklı yapı ve standartlara sahip ürünlerin, birbirileri ile iletişimde kalarak hem güvenlik hemde yasal sınırlar içerisinde çalışabilmesi artık bir ihtiyaç.

Ürün yönetimi direktörü Richard Seroter, çoklu bulutları bir araya getiren Anthos ve BigQuery Omni ürünlerini, bu çözümün bir parçası olarak nitelendiriyor.

10) Kodsuz Geliştirmeler, Mevcut İşleri Devir Alıyor

Mühendislik ürün müdürü Jana Mandic, önümüzdeki yıllarda az kodlu ve kodsuz üretim yapabilen şirketlerin, mevcut geliştirme yapan şirketlerin işlerini devir alabileceğinden bahsetti. Bu değişim ile beraber tüm iş uygulamalarının yarısından fazlasının bugün profesyonel geliştiriciler olarak tanımlamayan kullanıcılar tarafından oluşturulacağı tahmin ediliyor.

Az kodlu/kodsuz teknolojilerin 2025 yılına kadar yeni uygulamaların %70’inden fazlasına güç sağlayacağı da paylaşıldı. Yapay zeka, sistem ve yazılım tarafında Google’ın kodsuz şekilde yapılar kurma hedefi uzun yıllardan beri var. Bununla ilgili son gelişmeler, geliştiricilerin yanı sıra, farklı iş kollarında özellikle veri ile çalışan ekiplerin, bu araçları kullanarak yeni değerler sunabilmesinin önünü açıyor.

Yorumla

Yorum

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.